Heminredning

5 saker du behöver tänka på när du väljer färg till golv och väggar hemma

Att måla om hemma är blir oftast en riktig nystart för ditt boende. Det blir fräscht och spännande att komma hem efter jobbet. Men hur ska man veta vilka färger man ska hemma? Här kommer fem saker som du bör tänka på när du väljer färg.

  1. Det första du ska välja handlar om vilken metod du ska använda för att måla eller färgsätta. Ska du använda dig av komplement-färger, nyanslika färger eller en kulörtonslik färgsättning i ditt hem?
  2. För det andra måste du granska ljuset i ditt hem. Om det till exempel kommer in mycket dagsljus i rummet som du ska måla, kommer det att påverka färgerna drastiskt.
  3. Vad de enskilda rummen ska användas till är också viktigt att ta hänsyn till när färger ska väljas. I ett sovrum bör du till exempel ha stillsamma färger, och många säger att specifikt färgen gul ska undvikas.
  4. Möblerna är också viktiga. Om du redan har en uppsättning möbler kan frågan vara om du kanske ska anpassa inredningen efter dem. I sådant fall har du redan en färgpalett att utgå ifrån.
  5. Sist men inte minst är det bra att tänka utefter 60-30-10 regeln. 60% av ett rum bör vara i en grundfärg, 30% bör vara i en sekundär nyans, medan 10% bör bestå av accent-färger.

Lycka till med din inredning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *